Vodič za investitore - sve o podnom grijanju

Za sve one koji razmišljaju grijanju svog doma.

Imate bezbroj pitanja? U ovoj seriji članaka pronađite sve odgovore o podnom grijanju!

sve o podnom grijanju

polaganje cijevi za podno grijanje

 

Ugradnja cijevi podnog grijanja

Pretpostavka za ugradnju su proračun potrebne količine topline te plan postavljanja s podacima o razmaku cijevi, te broju grijaćih krugova.

Montirajte početak koluta cijevi sa spojnicom na ulazu razdjelnika. Učvrstite cijev dvostrukim proračunatim razmakom na konstrukciju do sredine grijaćeg kruga. Pritom držite 10 cm razmaka od zida i pazite da se cijev ne savije. Pridržavajte se u sredini grijaćeg kruga najmanjeg savojnog polumjera. Provedite cijev između već montiranih cijevi nazad do razdjelnika i zatvorite spojnicom na izlazu. Pripazite da pojedine grijaće krugove postavljate na jednoj razini i da pritom ne prekrižite cijevi.

Dužinu grijaćih krugova potrebno je prilagoditi postojećem tlaku, odnosno tehničkom proračunu. Prilagodite sustav postavljanja obliku prostorije. Izbjegavajte prelaženje dilatacijskih fuga estriha. Ako je to ipak potrebno, upotrijebite zaštitne cijevi. Zaštitna cijev treba sezati 25 cm u svako polje estriha. Fuge slijeganja, odnosno razdvojne fuge zgrade ne smiju biti križane cjevovodima. Vodovi povezivanja s grijaćim površinama u drugim prostorijama postavljaju se u istom razmaku kao i površina koja se prelazi. Po potrebi izolirati povezne vodove.
 

Temperature postavljanja

Grijaće cijevi podnog grijanja polažu se hladne. To znači, nije potrebno prethodno zagrijavanje punjenjem tople vode. Cijevi se mogu ugrađivati i na minus temperaturama, ako prosječna temperatura stijenke cijevi iznosi više od + 10° C. To se postiže skladištenjem cijevi u grijanoj prostoriji.
 

Najmanji savojni polumjer

Pridržavajte se najmanjeg savojnog polumjera za grijaće cijevi podnog grijanja, koji je naveden u tehničkim podacima za pojedinu cijev. Savojni polumjer možete kontrolirati veličinama polja na rasteru rešetkaste konstrukcije, odnosno ploče s čepovima kod pužnog sustava postavljanja. U unutrašnjosti puža promjer okretne petlje treba iznositi cca 20 cm.
 

Načini polaganja cijevi

Kod postrojenja za površinsko grijanje mogući su različiti načini polaganja. Pri izboru načina polaganja cijevi trebate uzeti u obzir sljedeće točke: oblik prostorije, broj grijaćih krugova, razdjelne fuge estriha, odnosno zgrade, rubnu zonu s većom površinskom temperaturom, postavljanje postrojenja za grijanje poda i površine kao potpuni, djelomični ili kombinirani sustav grijanja.
 

Postavljanje u obliku puža

postavljanje cijevi u obliku puža

Ova se varijanta u pravilu preferira. Površinska temperatura vrlo je ravnomjerna, jer najtoplija zona ulaza leži kraj najhladnije zone povrata. Prikladna je zbog ravnomjerne raspodjele temperature za sve prostorije u kojima se boravi, te velike prostorije poput hala, prodajnih salona, crkvi itd.

Sve navedene varijante ugradnje mogu se međusobno kombinirati. Isto tako se kod svake varijante može povisiti površinska temperatura promjenom razmaka cijevi na području rubnih zona. Rubne se zone mogu integrirati u grijaći krug, ili se izraditi kao vlastiti krug.
 

Zaštitne cijevi

Ako kod postavljanja grijaćih krugova treba uzeti u obzir dilatacijske fuge, mora postojati važeći plan fugiranja od projektanta. Kod fuga estriha, odnosno prividnih fuga, prolaza vrata itd. Umetnite zaštitnu cijev dužine cca. 50 cm preko cijevi, kako bi izjednačili gibanja polja estriha. Isto se tako preporučuje, kod priključka cijevi podnog grijanja na razdjelnik koristiti zaštitne cijevi.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)

Trebate instalatera za grijanje? Kliknite ovdje i zatražite ponudu!

Vezani članci

 • Gradnja - kako se radi? »

  Sakupljanje kišnice - Svaki čovjek može mnogo učiniti za smanjenje potrošnje vode za piće. Prosječna osoba potroši na dan 53 litre vode koja mora zadovoljiti stroge higijenske propise. Osim toga, svakoga se dana potroši još više litara vode za radnje koje ne trebaju pitku vodu.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Potpuno pasivna kuća - Inicijativa Europske unije u vezi s razvijanjem propisa za ograničenje emitiranja ugljičnoga dioksida iz građevina i smanjivanje potrošnje energije u građevinama u nekoliko je europskih zemalja nametnula štednju energije od 25 do 30 posto, a sa sljedećim smanjenjem potrošnje energije nastavit će se od 2010. do 2015.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Kupnja zemljišta za gradnju - Pri kupnji zemljišta za gradnju stambene kuće najvažnije su tri stvari o kojima treba voditi računa: lokacija, lokacija i lokacija!

 • Interijer »

  Osvježite dosadne zidove - Vjerojatno volite izgled svog doma. No za neke zidove sigurno imate onaj osjećaj da bi mogli biti atraktivniji i vizualno učiniti dom još boljim. Nije potrebno započeti potpuno novi dizajn cijelog prostora, samo dekoracijom jednog zida možete puno postići.

 • Interijer »

  Nove ideje za mala stubišta - Stubišta gotovo uvijek privlače pažnju u prostoru u kojem se nalaze. Bilo da se radi o njihovom izgledu ili funkcionalnost, stepenice su uvijek atraktivne.


Trebate ponudu instalatera?

Nekoliko zadnjih upita:

 • Provjera ii popravak vodokotlića koji curi

  Potrebno je provjeriti zašto kotlić stalno pušta, a često ne želi prestati dok se nekoliko puta ne pritisne. Možda je nakupljeni kamenac, možda dotrajale brtve. Molim ponudu. - Zagreb, Centar

 • Ugrađivanje sustava za grijanje i hlađenje

  Trebam ponudu za nabavku i kompletno ugrađivanje sustava za grijanje i hlađenje na električnu energiju. - Velika Gorica

 • Montaža klima uređaja

  Trebam ponudu za montažu klima uređaja. - Zagreb

 • Spajanje WC školjke i montaža slavine

  Treba spojiti postojeću wc školjku na odvod u zidu i postaviti slavinu na novi sudoper. - Borovo Naselje

 • Montaža radijatora i razdjelnika

  Montaža radijatora (5 kom. kupaonska lojtra) + razdjelnici u kutiji na postojeću instalaciju. - Lonjica

 • Popravak zvona na ulaznim vratima

  Trebam popravak zvona na ulaznim vratima stana. - Zagreb, Štefanićeva ulica 6

 • Odčepljivanje odvoda

  Trebam usluge vodoinstalatera zbog začepljenog odvoda u kuhinjskom sudoperu. - Zagreb, Kruge 7

 • Zamjena utičnica i lustera

  Trebam električara za promjenit dvije utičnice i dva lustera, skinuti pokvarenu klimu, također poklanjam nekoliko starih električnih aparata. - Split, Pujanke

 • Ugradnju centralne sklopke

  Trebam električara ugradnju centralne sklopke i ~20 prekidača za svjetla te stavljanje maske na ~10 strujnih čvorišta. Sve žice su postavljene i provedene. - Zagreb, Sigečica

 • Ugradnju parlafona i promjenu brave na ulaznim vratima

  Trebam ponudu za ugradnju parlafona i promjenu brave na ulaznim vratima u stambenoj zgradi na 3 kata. - Split, Lička

 • Priključenje električnih kuhinjskih aparata i spajanje sudopera

  Priključivanje uređaja nove kuhinje na struju: napa, pećnica, staklokeramička ploča, perilica suđa. Rezanje otvora za slavinu u sudoperu i općenito priključivanje sudopera. - Zagreb, Trešnjevka

 • Postavljanje rasvjete i sanacija utičnica

  Trebam električara za postavljanje rasvjete; sanacija utičnice; bušenje rupa za tiple (x6) za postavljanje ogledala i karniše. - Zagreb, Trokut

 • Zamjena portafona s video portafonima

  Dopunili bi ili zamjenili postojeće portafone za video portafone u zgradi sa 12 stanova. Trebali bi ponudu ili bar okvirnu cijenu. - Zagreb, Ožegovićeva 5

 • Popravak vodokotlića i zamjena gumica na ventilima

  Kotlić za puštanje vode u školjku mi je visoko do stropa, plastika koju povučem za vodu se otkvačila. Također trebam zamjenu sita na lavandinu gdje ide voda i gumice. - Split, Krležina 43

 • Vodoinstalaterski, keramičarski i električarski radovi

  Trebam ponudu za adaptaciju kupaone od 5 m2, vodoinstalaterski, keramičarski i električarski radovi. - Rijeka

 • Uvođenje vode, struje, plina i instalacija

  U stan od 40 m2 uvesti vodu, struju, plin i sprovesti instalacije. Na cjelu površinu poda postaviti izolaciju za podno grijanje. - Zagreb, Kukuljevičeva

 • Odzračivanje starih radijatora

  Trebam majstora da mi odzrači tri stara radijatora koji nemaju onaj mali ventil za odzračivanje, grijanje tijeku, na toplanu. - Zagreb, Dugave, Svetog Mateja 44

 • Popravak ili zamjena WC vodokotlića

  Trebam ponudu za popravak ili zamjenu WC vodokotlića Geberit. - Samobor

 • Servis peći na lož ulje

  Servis centralnog grijanja (peći) na lož ulje. - Zagreb, Dubrava

 • Servis Geberit vodokotlića

  Trebala bih servis 2 vodokotlića Geberit. Voda pomalo curi iz njih. - Samobor

 • Razvod novih instalacija struje i novi ormarić

  Razvod novih instalacija struje i novi razvodni ormarić, stan 60 m2, oko 30 razvodnih mjesta. - Zagreb, Maksimir

 • Centralno grijanje na struju.

  Trebam ponudu za postavljanje centralnog grijanja na struju. - MalinskaPrethodno objavljeno:

 • sve o podnom grijanju

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Postoji nekoliko vrsta cijevi predviđenih za ugradnju u sustav podnog grijanja.

  02.01.2018.

 • sve o podnom grijanju

  Sustavi za polaganje cijevi

  Sustavi za polaganje cijevi

  Za polaganje cijevi podnog grijanja najčešće susrećemo dvije vrste sustava za polaganje

  29.12.2017.

 • sve o podnom grijanju

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Grijaći se estrih zbog toplinskog opterećenja više rasteže od negrijanog estriha. Zbog toga je potrebna veća mogućnost rastezanja na sve strane.

  25.12.2017.

 • sve o podnom grijanju

  Ugradnja podnog grijanja i montaža razdjelnika

  Ugradnja podnog grijanja i montaža razdjelnika

  Prije početka ugradnje provjerite kakvoću sirove deke. Gola betonska deka treba se očistiti metlom. Potrebno je ukloniti prljavštinu ili nejednakosti...

  21.12.2017.

 

Svi članci:

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 18.0615 - 15 / 39