grijanje

Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

Visoki troškovi njihove ugradnje te sanacija dimnjaka problem su za 75.000 korisnika plinskog grijanja, upozoreno je u srijedu na radionici u HGK.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u priopćenju prenose izjavu člana Grupacije distributera i opskrbljivača energijom HGK da je u Hrvatskoj je 75.000 korisnika klasičnih bojlera, od kojih je 50.000 u Zagrebu te su poseban problem visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka radu novih uređaja, osobito u višestambenim zgradama.

"Ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi sljedećih godina dosegnuti i do dvije milijarde kuna".

Uštede uvođenjem kondenzacijskih umjesto novih klasičnih bojlera na godišnjoj razini čine tek tri posto, a posebno su veliki problemi u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško provodi jer je potrebno sudjelovanje svih stanara.

I u Hrvatskoj je potrebno tražiti izuzeće te omogućiti propisima zamjenu klasičnih starih bojlera s istim takvima novim bojlerima na postojećem sustavu. Takav će se zajednički zahtjev svih sudionika, uz objašnjenje nastale situacije i problema, uputiti u Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te zatražiti izmjene i dopune pravilnika koji će to omogućiti.

Na skupu koji je okupio predstavnike svih koji su pogođeni tzv. zabranom ugradnje turbo-bojlera - plinoinstalatera i plinoservisera, dimnjačara, proizvođača plinske opreme i uređaja i operatora plinskih distribucijskih sustava, upozoreno je i kako zbog visokih troškova zamjene plinskih bojlera i sanacije dimnjaka dolazi do ugradnje klasičnih bojlera "na crno" i kupljenih u zemljama izvan EU te prelaska građana na kruta goriva na dimnjacima namijenjenih plinskom sustavu, što dovodi do opasnosti od trovanja i požara.

Zamjenu bojlera i sanaciju dimnjaka moguće je provesti i sredstvima iz EU, ali nema dovoljno novaca za sve korisnike, a sljedeći natječaji će u tu svrhu biti 2019. godine. Stoga europskim sredstvima nije moguće riješiti pitanje 75.000 klasičnih plinskih bojlera u Hrvatskoj.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)

Vezani članci

 • Interijer »

  Izračunajte potrebnu snagu za grijanje - Radijator je najčešći element za grijanje u stambenim, industrijskim ili javnim prostorima. Sastoje se od šupljih elemenata koji su trajno napunjeni vodom.

 • Vijesti »

  Od danas nova pravila o otpadu - Ako živite u obiteljskoj kući dobiti ćete na kućnu adresu komposter za razvrstavanje bio otpada. Morat ćete potpisati izjavu kojom jamčite da ćete se brinuti o spremniku...

 • Obiteljska kuća »

  Voda i odvodnja - Vodoinstalater je na ovom objektu ugradio instalacije vode i odvodnje

 • Gradnja - kako se radi? »

  Solarni sustav za grijanje vode - Najprije se treba odlučiti za vrstu solarnih kolektora koji se namjeravaju ugraditi. Na tržištu je velika ponuda. Za veći su dio Hrvatske (posebno za njezin kontinentalni dio) primjereni takozvani zatvoreni kolektori gdje se voda miješa sa sredstvom protiv smrzavanja.

Ovo slići na razdjelnike pa isto treba ignorirati ili pronaći drugo jednostavno za njih bolno rješenje jer i ovi novi kondenzacijski skrivaju opasnosti samo je pitanje vremena kad će se to otkriti a da će se ista količina štetnih plinova puštati u atmosferu ne navode zato po mojem nebi prošao ekološki certifikat a isplativost zamjene-ugradnje je preskupa pa korisnike plinskih bojlera savjetujem da umjeso nametnutog rješenja , posvetiti se izolaciji stambenog objekta i prilagoditi se el. sustavu grijanja IC panelima na primjer ( Infra crveno grijanje). Nema cijevi nema dimnjaka, nema vode, ne treba plin i nema servisera uz navedeno uz to imate ekološko zdravo grijanje, dobili ste više slobodnog prostora u stanu i tako ste izbjegli direktivu i automatski etažirali stambeni objekt. Svi proračuni proizvođača govore da je jeftinije i isplativije preći na el. sustav. Brigo moja pređi na drugoga a to je država koja mora osigurati dovoljno el. energije pristupačnom cijenom za sve građane, posvetiti se izgradnji elekt


ostale vijesti

 • gradnja

  Kuća sagrađena za pet sati

  Kuća sagrađena za pet sati

  Arhitekti iz španjolske tvrtke Baragaño Architects osmislili su i projektirali atraktivnu i modernu kuću koju se može sastaviti za svega pet sati!

  26.01.2018.

 • Graditeljstvo

  Porasla je vrijednost građevinskih radova

  Vrijednost građevinskih radova porasla je za 3%, a novih narudžbi 12%.

  12.09.2017.

 • Građevinska renta

  Od 2018. još jedan namet - građevinska renta!

  Novi zakon o komunalnom gospodarstvu priprema se od lani, a prijedlog koji je upućen u javnu raspravu iznenadio i lokalne jedinice. Sasvim tiho, uvodi se još jedan novi namet!

  19.04.2017.

kontakt registracija za ponuđače oglasni prostor uvjeti korištenja

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 18.0218 - 12 / 12