bespravna gradnja

Vlada 'produžila' rok za legalizaciju

Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

Kako je objasnio ministar graditeljstva Lovro Kuščević, nije riječ o novoj legalizaciji: 'Ponovno otvaranje roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje odnosi se samo na građevine koje su na snimkama iz 2011. godine. Dakle, nema nove legalizacije već se onima koji su i kod stupanja na snagu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u kolovozu 2012. imali to pravo, ali nisu uspjeli u roku predati zahtjev'.

Takav prijedlog izmjena i dopuna Zakona donosi se zbog velikog broja neriješenih slučajeva, a kako bi se izašlo u susret građanima da riješe taj problem, poručio je Plenković. Kuščević je predstavio i prijedlog promjena u Zakonu o prostornom uređenju, radi usklađivanja s europskom direktivom (2014/89/EU) o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja, a riječ je o omogućavanju prostornog planiranja u zaštićenom ekološkom i ribolovnom pojasu (ZERP) i epikontinentalnom pojasu.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)

Vezani članci

 • Vijesti »

  600.000 građana moglo bi ostati bez kuće! - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno. Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

 • Vijesti »

  Legalizacija - ozbiljno upozorenje! - S radom je danas krenula Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada što bi trebalo ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizaciju. U agenciji radi 140 ljudi, a u startu su dobili oko 60.000 predmeta izuzetih iz upravnih odijela županija i gradova.

 • Vijesti »

  Građevinska e-dozvola - Od 1. siječnja stižu e-dozvole - Sustav će slati upozorenja šefovima čim netko zakasni s postupkom!

 • Vijesti »

  Svaki 6. zahtjev za legalizaciju je odbijen! - Odbijeni su zahtjevi za, primjerice, legalizaciju gradnje na pomorskom dobru. Odbačeni su oni nakon 1. lipnja.


ostale vijesti

 • grijanje

  Zbog EU direktive morat ćete zamijeniti bojlere

  Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

  08.02.2018.

 • razvrstavanje otpada

  Od danas nova pravila o otpadu

  Od danas nova pravila o otpadu

  Ako živite u obiteljskoj kući dobiti ćete na kućnu adresu komposter za razvrstavanje bio otpada. Morat ćete potpisati izjavu kojom jamčite da ćete se brinuti o spremniku...

  01.02.2018.

 • gradnja

  Kuća sagrađena za pet sati

  Kuća sagrađena za pet sati

  Arhitekti iz španjolske tvrtke Baragaño Architects osmislili su i projektirali atraktivnu i modernu kuću koju se može sastaviti za svega pet sati!

  26.01.2018.

kontakt registracija za ponuđače oglasni prostor uvjeti korištenja

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 18.0218 - 13 / 23