Obnova fasada

Grad Zagreb plaća 80 posto obnove fasade

Skupštinski zastupnici prisilili su gradonačelnika da promijeni odluku o pročeljima.

Svima jednako. Nema više podjela u gradu, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić, barem što se tiče obnove pročelja. Bez obzira žive li Zagrepčani u Španskom, Sesvetama ili na Trgu bana Jelačića, odluče li se na obnovu fasade uz sufinanciranje Grada, za to će dobiti 80 posto ukupnog iznosa.
 

Žele i energetsku obnovu

Takav će se prijedlog naći i na stolovima skupštinskih zastupnika na sjednici 21. ožujka, a upravo njihove kritike natjerale su gradonačelnika da promijeni način sufinanciranjaza koji se dosad prijavilo gotovo sto tisuća Zagrepčana.

– Zadovoljni smo, ali ne mogu još reći hoćemo li dići ruke za takav prijedlog, s obzirom na to da ga još nismo vidjeli i ne znamo što točno sadrži. Važno nam je bilo otpočetka da se građani ne dijele po zonama, odnosno da jedni dobiju 60, drugi 70, a treći 80 posto sufinanciranja, ali bitno nam je i da se zgrade energetski obnove, a ne samo ušminkaju.
 

Premalo u proračunu

S obzirom na broj prijavljenih dosad, muči ga jedino da iznos za fasade predviđen u proračunu neće biti dovoljan.

– To je samo trideset milijuna kuna – istaknuo je Župan znajući da obnova pročelja jedne višestambene zgrade u prosjeku stoji oko milijun kuna, a već sad za obnovu je prijavljeno njih 1700. Osim činjenice da će svi Zagrepčani za fasadu od Grada dobiti isti novac, novost u odluci o pročeljima bit će i antigrafitni premaz.

Premaz u visini od tri metra predviđen je još Akcijskim planom za sprečavanje vandalskog grafitiranja 2015. Nema smisla obnavljati ništa, ako se pročelje neće zaštititi.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)

Vezani članci

 • Gradnja - kako se radi? »

  Kuća od brodskih kontejnera - Porastom svijesti o brizi za okoliš, sve više se pojavljuju građevinski projekti koji imaju obilježja zelene gradnje. Arhitekti i dizajneri su se udružili kako bi osmislili kuću izrađenu od recikliranih i održivih materijala. Rezultat je jedna vrlo lijepa i prostrana obiteljska kuća.

 • Interijer »

  Kako uštedjeti na grijanju? - Dolaskom zime dramatično rastu i računi za grijanje, odnosno električnu energiju. Svake godine, a možda naročito ove, zima nas tjera na razmišljanje kako uštedjeti, a svejedno imati ugodnu temperaturu u kući.

 • Vijesti »

  Počinje novi val energetske obnove zgrada - U ponedjeljak 17. listopada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je javni poziv za financiranje energetske obnove višestambenih zgrada sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 • Vijesti »

  Uzmite novac od države za obnovu kuće - Energetska obnova obiteljskih kuća (fasade, krova, prozora itd.) trebala bi se nastaviti i ove godine. Riječ je o programu koji je planiran sve do 2020., a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nositelju projekta, još točno ne znaju kad će biti objavljen natječaj. Očekuju da će se to desiti u drugoj polovici godine, svakako ne prije lipnja.


ostale vijesti

 • Građevinska renta

  Od 2018. još jedan namet - građevinska renta!

  Novi zakon o komunalnom gospodarstvu priprema se od lani, a prijedlog koji je upućen u javnu raspravu iznenadio i lokalne jedinice. Sasvim tiho, uvodi se još jedan novi namet!

  19.04.2017.

 • porez na nekretnine

  Uskoro porez na nekretnine!

  Porez se neće plaćati na nekretnine u vlasništvu lokalne samouprave te sakralne objekte u kojima se obavljaju vjerski obredi

  24.03.2017.

 • bespravna gradnja

  Vlada 'produžila' rok za legalizaciju

  Vlada je Saboru poslala prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. godine.

  09.02.2017.

pravimajstor® • sva prava pridržana

Vi ste majstor ili izvođač radova? - Kliknite ovdje za dodatne informacije.

Oglašavanje na stranicama www.PraviMajstor.com

CMS 17.0512

pravimajstor® je zaštićen žig.
Zabranjena je uporaba istih ili sličnih naziva usluga i Internet domena.
Uvjeti korištenja