Vodič za investitore - sve o podnom grijanju

Za sve one koji razmišljaju grijanju svog doma.

Imate bezbroj pitanja? U ovoj seriji članaka pronađite sve odgovore o podnom grijanju!

sve o podnom grijanju

postavljanje podnog grijanja

Koje su vrste postavljanja podnog grijanja?

Razlikuju se 2 vrste sustava postavljanja: sustav postavljanja na mokro i sustav postavljanja na suho.

Kod sustava postavljanja na mokro grijaće cijevi su postavljene potpuno ili djelomično u estrih. Omatanje estrihom dovodi do podupiranja grijaće cijevi i time do rasterećenja napetosti materijala. Budući da se toplina može optimalno provoditi, srednje su temperature stijenke cijevi oko 1,5 °C niže nego kod sustava postavljanja na suho. Time se radna temperatura može malo smanjiti. To vodi do termičkog rasterećenja grijaće cijevi.

Kako bi se zadovoljili svi zahtjevi, mokro polaganje se može dodatno izvesti u još nekoliko podvarijanti: postavljanje na rešetkastu konstrukciju, postavljanje na sustav za prihvat cijevi i postavljanje na ploču s čepovima.

Sustav polaganja na suho

Kod sustava polaganja na suho grijaće cijevi postavljene su u kontaktu s elementima za toplinsku provodljivost ispod estriha.

Podna konstrukcija
Kao podna konstrukcija označava se dio od betonske deke do gornjeg ruba podne obloge konstrukcije deke. Izvođenje podne konstrukcije ovisno je o uvjetima ispod prostorije s podnim grijanjem (zemlja, negrijana prostorija itd.) i otporu propuštanja topline podne obloge.

postavljanje podnog grijanja
postavljanje podnog grijanja

Nosiva podloga mora biti dovoljno čvrsta i suha, te imati ravnomjernu površinu za prijem plivajućeg estriha i za toplinsku izolaciju. Ne smije pokazivati uzdignuća veća od 5 mm koja mogu izazvati zvučne mostove i/ili kolebanja u debljini estriha. Cjevovodi i kanali moraju biti učvršćeni i izjednačeni, kako bi se osigurala ravnomjerna podloga za prianjanje izolacijskog sloja / izolacije od buke koraka. Mora se predvidjeti za to potrebna konstrukcijska visina.

Nevezani nasipi od prirodnog ili drobljenog pijeska, te zaštita od buke koraka ne smiju se upotrebljavati za izjednačavanje. Kako bi dodatno uz izolaciju od buke koraka postigli potrebne toplinsko-izolacijske vrijednosti, preporučujemo izradu u više slojeva. Izolacija od buke koraka treba se postaviti ispod toplinske izolacije. To ne vrijedi za grijaće ploče sustava koje izoliraju od buke koraka.

Kod keramičkih podnih obloga smiju se upotrebljavati samo izolacijski materijali s većom dinamičkom krutosti. Stlačivost svih izolacijskih slojeva ne smije iznositi više od 5 mm. Odavanje topline podnog grijanja prema dolje smije iznositi max. 25 % grijaćeg kapaciteta, ali ne više od 20 W/m2. Ako se kod podnih obloga s visokim otporom toplinske provodljivosti ne može ispuniti navedeni zahtjev, toplinsku je izolaciju ispod podnog grijanja potrebno odgovarajuće pojačati. Izolacijske ploče moraju biti gusto zbijene i postavljene u ravninu.

Višeslojne izolacijske slojeve postavljajte tako, da spojevi između ploča jednog sloja nisu u istoj liniji sa spojevima drugog sloja. Rubne izolacijske trake moraju sezati do površine gotove obloge i omogućiti kretanje od najmanje 5 mm. Kod višeslojnih izolacijskih slojeva rubne izolacijske trake postavite prije nanošenja zadnjeg izolacijskog sloja. Suvišni dijelovi rubne izolacijske trake smiju se odrezati tek nakon završetka podne obloge, odnosno kod tekstilnih i elastičnih obloga tek nakon stvrdnjavanja mase za izravnavanje.

Prije nanošenja estriha izolacijski sloj pokrijte najmanje 0,15 mm debelom folijom od polietilena, osim ako izolacijski sloj ne ispunjava istovrijednu zaštitnu funkciju. Pojedinačne trake moraju se na dodirima preklapati najmanje 80 mm. Kod tekućeg estriha (anhidriranog estriha) pokrov izolacijskog sloja treba izraditi tako, da se ne utječe na funkciju izolacijskog sloja. Pokrovi nisu zaštita od prodora vlage. Kod nanošenja estriha temperatura estriha i temperatura prostorije ne smije biti niža od 5°C. Debljina estriha proračunava se iz podataka o sposobnosti preuzimanja tereta i klase savojne čvrstoće prema normama. Primjenjivati nacionalne norme, do pojavljivanja europskih normi.

Nominalna debljina preko grijaćih cijevi (visina prekrivanja) mora iznositi najmanje trostruko od maksimalne granulacije, no najmanje 30 mm. Kod estriha od lijevanog asfalta debljina mora iznositi najmanje 15 mm. Kod estriha s cijevnim sustavima unutar estriha, čija je debljina manja od 0,1 m, vanjski se promjer cijevi mora pribrojati proračunatoj debljini najmanje 30 mm. Kod estriha od lijevanog asfalta debljina mora iznositi najmanje 15 mm. Kod estriha s cijevnim sustavima unutar estriha, čija je debljina manja od 0,1 m, vanjski se promjer cijevi mora pribrojati proračunatoj debljini. Maksimalna temperatura u blizini grijaćih elemenata u estrihu ne smije prekoračiti 55°C. Kod estriha, izuzev cementnog estriha, ta se vrijednost smije smanjivati, kod npr. asfaltnog estriha na 45 °C, a kod anhidriranog estriha na temperaturu koju navodi proizvođač.

 

Aditivi za estrih

Estrih aditivi testirani su od strane nadležnih instituta i dozvoljeni za uporabu. Dodatkom estrih aditiva znatno se smanjuje udio vode u estrihu, time je znatno manji udio pora u suhom stanju. Na taj se način povećava gustoća sirove tvari estriha. S time je nužno povezano i poboljšanje toplinske provodljivosti estriha i povećanje savojne čvrstoće. Estrih aditivi moraju biti kompatibilni s upotrijebljenom plastičnom cijevi.

Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)

Trebate instalatera za grijanje? Kliknite ovdje i zatražite ponudu!

Vezani članci

 • Gradnja stambene zgrade »

  Glazura 1. dio - Zadnji prikazani radovi u interijeru bili su postava podnog grijanja. Na red je došla izrada glazure

 • Interijer »

  Osvježite dosadne zidove - Vjerojatno volite izgled svog doma. No za neke zidove sigurno imate onaj osjećaj da bi mogli biti atraktivniji i vizualno učiniti dom još boljim. Nije potrebno započeti potpuno novi dizajn cijelog prostora, samo dekoracijom jednog zida možete puno postići.

 • Gradnja - kako se radi? »

  Potpuno pasivna kuća - Inicijativa Europske unije u vezi s razvijanjem propisa za ograničenje emitiranja ugljičnoga dioksida iz građevina i smanjivanje potrošnje energije u građevinama u nekoliko je europskih zemalja nametnula štednju energije od 25 do 30 posto, a sa sljedećim smanjenjem potrošnje energije nastavit će se od 2010. do 2015.

 • Interijer »

  Nove ideje za mala stubišta - Stubišta gotovo uvijek privlače pažnju u prostoru u kojem se nalaze. Bilo da se radi o njihovom izgledu ili funkcionalnost, stepenice su uvijek atraktivne.

 • Interijer »

  Ideje za ukrašavanje stepenica - Stubište je glavni arhitektonski element u svakom domu. Možda niste svjesni no stubište najprometnija prostorija u kući! Osim što povezuje katove prostora u kojem živite ono ima i vrlo snažan vizualni utjecaj. Upravo zbog toga dizajnom stubišta možete bitno popraviti ukupni dojam interijera.


Trebate ponudu instalatera?

Nekoliko zadnjih upita:

 • Zamjena cijevi u kupatilu i kuhinji

  Trebam ponudu za zamjenu cijevi u kupatilu i kuhinji s tim da će teren biti već pripremljen za nove cijevi. - Dugo Selo

 • Provođenje struje i vode

  Trebalo bi provesti struju i vodu s prizemlja na gornji kat. - Zagreb

 • Montaža tuš kabine

  Trebam montažu tuš kabine i savjet kaj je najbolje napraviti, sad imam postojeću koja curi. - Zagreb, Trešnjevka

 • Postava kanalica za tuš kabinu i pomicanje pipe

  Trebam ponudu za postaviti kanalice za podnu tuš kabinu i pomaknuti pipu za tuš. - Varaždin

 • Spajanju vode iz bunara na vodovod

  Molim ponudu s terminom radova na spajanju vode iz bunara na postojeći mjesni vodovod. Cijevi su već postavljene preko dvorišta. - Donja Stubica

 • Instalater centralnog grijanja i električar

  Trebam instalatera cenralnog grijanja, potrebna je deinstalacija postojećeg te ponovna instalacija. Trebam električara za manje radove. - Zagreb, Mihanovićeva 16

 • Servis ugradbenog vodokotlića Geberit

  Trebam instalatera za servis ugradbenog vodokotlića Geberit. - Zagreb, Dubrava

 • Promjena vodovodnih instalacija

  Trebam vodoinstalatera, potrebna je promjena vodovodnih instalacija. - Zagreb, Radnički dol

 • Odvajanje vodovodnog priključka

  Trebam vodoinstalatera da se odvojim sa vodom od moje sestre, instalacija od glavnog sata pa na prvi kat. - Zagreb, Malešnica

 • Zamjena stropne plafonjere s led plafonjerom

  Trebam električara za zamjenu stropne plafonjere s novom led plafonjerom. - Zagreb, Vlaška ul

 • Spajanje električnog štednjaka

  Kupila sam novi štednjak na struju koja naravno nema kabel kako bih ga mogla uopće uključiti u struju i koristiti ga. - Zagreb, Čileanska 3

 • Montaža vodokotlića

  Trebam montiranje vodokotlića za WC. - Zagreb, Zeleni Dol

 • Namještanje satelitske antene i priključak

  Namještanje satelitske antene i priključak. - Virje, A. Starčevića 50

 • Montaža Vivax klime

  Trebam ponudu za montažu Vivax klime 3,81 kW. - Pula, Studenčeva 41

 • Montaža električnog protočnog bojlera

  Trebam instalatera za montažu električnog protočnog bojlera od 21 kw. - Rijeka

 • Ugradnja klime

  Trebam instalatera za ugradnju klime. - Štinjan

 • Odštopavanje odvoda u kuhinji

  Trebam vodoinstalatera za odštopavanje odvoda u kuhinji. - Zagreb, Dubrava

 • Zamjena gumica na špini

  Trebam vodoinstalatera, potrebno je promjenit gumice na špini u kupaoni. - Kastav, okolica

 • Servis Vaillant plinskog bojlera

  Trebam servis Vaillant plinskog bojlera za toplu vodu hitno! - Zagreb, Trnsko 9a

 • Silikoniranje tuš kabine, umivaonika i wc školjke

  Trebam majstora za silikoniranje tuš kabine, umivaonika i wc školjke. - Zagreb, Dujšinova 1

 • Zamjena vanjskog portafona

  Trebamo zamjeniti vanjski portafon i spojiti to sve s bravom na vratima. Slušalice (parlafoni ) u stanovima ostaju stare, molim ponudu. - Novalja

 • Popravak ili zamjena pipe

  Radi se o pipi koja je procurila, a ona je kuhinjska na potezanje za ispiranje mlazom. Treba mi netko da utvrdi zašto curi i ukoliko je potrebno da zamijeni novu. - Zagreb, Dubrava, KlakaPrethodno objavljeno:

 • sve o podnom grijanju

  Ugradnja cijevi podnog grijanja

  Ugradnja cijevi podnog grijanja

  Pretpostavka za ugradnju su proračun potrebne količine topline te plan postavljanja s podacima o razmaku cijevi, te broju grijaćih krugova.

  06.01.2018.

 • sve o podnom grijanju

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Vrste cijevi za podno grijanje

  Postoji nekoliko vrsta cijevi predviđenih za ugradnju u sustav podnog grijanja.

  02.01.2018.

 • sve o podnom grijanju

  Sustavi za polaganje cijevi

  Sustavi za polaganje cijevi

  Za polaganje cijevi podnog grijanja najčešće susrećemo dvije vrste sustava za polaganje

  29.12.2017.

 • sve o podnom grijanju

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Rubna izolacijska traka i pričvrsnice za cijevi

  Grijaći se estrih zbog toplinskog opterećenja više rasteže od negrijanog estriha. Zbog toga je potrebna veća mogućnost rastezanja na sve strane.

  25.12.2017.

 

Svi članci:

kontakt Zaštita osobnih podataka registracija za ponuđače arhiva potražnje oglasni prostor uvjeti korištenja i pravne obavijesti

  

partnerske stranice

Get it on Google Play

za računalne djelatnosti i usluge10090 Zagreb, Sunčani brijeg 40 ● CMS 18.0615 - 0 / 11